Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΦΟΙΒΟΣ



Αντίο φίλε. Ένα ακόμη φινάλε...

Μιά φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας τυχαίος κι αδέσποτος "Φοίβος"...

   Είναι δριμύ να προσπαθείς να υποκαταστήσεις τον Δημιουργό. Ιδίως σε μεγάλες αποφάσεις που αφορούν ζωή και θάνατο. Σκληρό, βασανιστικό, αφόρητα οδυνηρό. Και, πάνω απ' όλα, υπεύθυνο και συνειδησιακά ελεγχόμενο.

   Όμως πλέον… «ουκέτι Φοίβος έχει ζωήν, ου Ορφέας Φοίβον. Απέσβετο και λάλον ύδωρ». Η πηγή της ζωής του Φοίβου έπαψε «λαλέουσα». Στέρεψε οριστικά.


   Ο Φοίβος, κάτασπρος, ζωηρός και λεβέντης, είχε την τύχη να μαζευτεί, κουτάβι, από τον δρόμο και να ζήσει κοντά μας. Αλλά και την ατυχία να προσβληθεί από καλααζάρ. Έτσι πέρασε τη μισή του ζωή, που καθημερινά έλειωνε σαν πλάκα σαπουνιού, στην βεράντα. Με την αγάπη και το χάδι όλων και, κυρίως, χάρη στις ιδιαίτερες φροντίδες της «Ευρυδίκης» που τον λάτρευε. Και "σούρνοντας" έφτασε στα 11,5 χρόνια. Ήδη στις ανοιχτές πληγές του, που δεν έκλειναν με τίποτα, οι χοντρές μύγες έκαναν… συνέδρια.

   Τώρα τελευταία, με πλήρη παράλυση, η ζωή κατάντησε μαρτυρική γιά το Φοίβο, που στα μάτια του έβλεπα την ικεσία γιά λύτρωση. 
   Τραγική ειρωνεία, γιά κείνον, στην μεγαλύτερη μέρα του χρόνου ν’ αρχίζει η μεγαλύτερη νύχτα του. Και τραγικότερη, γιά μας, η λήψη της ενδεδειγμένης απόφασης που συνεχώς αναβάλλαμε με χίλιες δυό προφάσεις.


   Ο Φοίβος μου "έφυγε" σήμερα το απόγευμα, στις 3 και 22'. Και ήδη αναπαύεται στα απέραντα υπόγεια της αφράτης γης, που κάποτε όργωνε, αεικίνητος και ακατάβλητος. Όταν ήταν υγιής και ακμαίος. Τώρα "κοιμάται" ήρεμος δίπλα στους υπόλοιπους τετράποδους φτωχοδιάβολους, που οι ψυχούλες τους, ειδοποιημένες με το ένστικτο, σίγουρα θα περίμεναν και τη δική του στην πύλη τ΄ουρανού.

   Ο Φοίβος, όπως και όλα τ’ αδέλφια του, έχει μία μοναδική προνομία. Δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το χώρο που έζησε κι αγάπησε.

3 σχόλια:

  1. Mόνο τυχερό θα σε χαρακτηρίσω με τέτοιους φίλους που έχεις βάλει στην ζωή σου και νοιάζεσε
    γι αυτούς.
    Όχι δεν "έφυγε" ο Φοίβος...είναι σίγουρο ότι σε παρακολουθεί καθημερινά όταν ασχολείσαι με την υπόλοιπη
    παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία καλή φίλη μου έστειλε το πιό κάτω αφιέρωμα στον Φοίβο μου.
    Το δημοσιεύω αλλάζοντας μία λέξη, με την παράφραση να κάνει την "υπόθεση" πιό ταιριαστή:

    " Μονάχα γύρισαν το δειλινό απ΄το βουνό τα βόδια,
    μαστιγωμένα απ' τις νιφάδες του χιονιού.
    Υπνο αξημέρωτο κοιμάται-αλί- ο Φοίβος,
    στη σκέπη του κυπαρισσιού. Πύρ ουρανού τον κοίμισε."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπληρώνω μία παράλειψη. Η αλλαγή λέξης αφορά το "του κυπαρισσιού" αντί του αυθεντικού "της βελανιδιάς".
    Ελπίζω η καλή φίλη να μου συγχωρήσει την επέμβαση και να μην... θυμώσει για την απρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή