Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Λιλή Μαρλέν II.

Μνήμες, επ΄ ευκαρία της 28ης  Οκτωβρίου

"Παιδί της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου" και ερασιτέχνης ερευνητής του "πού, πώς, γιατί" της ταραγμένης εκείνης εποχής, δεν μπορώ να την ξεπεράσω εύκολα. Εφ΄ ώ και επανέρχομαι με κάτι σχετικό που ξετρύπωσα άρτι και αναφέρεται στο πιό πάνω τραγούδι και τους συντελεστές του. Κάτι που αποδεικνύει τα παιχνιδίσματα της Τύχης, το μέγεθος του Κόσμου μας -αυτού του μικρού του μέγα- και τις κοινές καταβολές της Μοίρας των Ανθρώπων. Παρά τις -επί μέρους και συνεχώς αναφυόμενες- διαφορές τους.
"Η ιστορία του τραγουδιού, Lili Marleen, είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ένας Γερμανός συνθέτης μελοποίησε ένα ποίημα που γεννήθηκε από τα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μιά Γερμανίδα ερωτευμένη με έναν Εβραίο έδωσε τη φωνή που θα έκανε αυτούς τους στίχους διάσημους. Και, ω!, ανέφερα μια φυσική Γερμανίδα, αλλά ηθοποιό που μισεί τους Ναζί, που το τραγουδά στα γερμανικά και στα αγγλικά, αλλά υποστηρίζει τον εχθρό(;). Αναμείξτε όλα αυτά τα πράγματα μαζί και θα έχετε την δημιουργία ενός μουσικού κομματιού γιά όλες τις ηλικίες, που είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει όλους τους πολιτιστικούς, ακόμη και ιδεολογικούς φραγμούς.
Μεταδιδόμενη, λίγο πριν τις 10, κάθε βράδυ από στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, η Lili Marlene ενώθηκε και έδωσε ελπίδα στους αναστατωμένους και κατατρεγμένους όλης της Ευρώπης.
Ο κόσμος χωρίστηκε σκληρά σε δύο ασυμβίβαστα στρατόπεδα, αλλά η Lili Marleen ταξίδεψε σε όλα τα σύνορα και τις εμπόλεμες ζώνες - κινούμενη μέσα σε μιά ασάφεια που αψηφούσε τους κανόνες - ήταν προϊόν του Τρίτου Ράιχ ,που τραγουδούσαν Άγγλοι και Αμερικανοί στρατιώτες επίσης. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συνθέσεις της εποχής του πολέμου, η Lili Marleen έχει να κάνει με τη σκληρότητα της σύγκρουσης και γιά να αποχαιρετήσει κανείς τους πιο κοντινούς και αγαπημένους του, χωρίς καμία υπόσχεση μελλοντικής ειρήνης και ευτυχίας. (Από το βιβλίο, Lili Marlene: The Biography of a Song της Rosa Sala Rose. Το τραγούδι που ακούτε τώρα τραγούδησε η Lale Andersen που το ηχογράφησε για πρώτη φορά το 1939).
Μιά ταινία μικρού μήκους βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ένας στρατιώτης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ρισκάρει τη ζωή του για να αποκαταστήσει μια στιγμή ειρήνης. Τραγούδι από την Katie Holley: Η Lili Marleen είναι μια αληθινή ιστορία γιά τη δύναμη ενός απλού τραγουδιού και μιάς θαρραλέας πράξης που μας βοηθά να θυμόμαστε τί είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας.
Αυτή η εμπνευσμένη αληθινή ιστορία δημοσιεύτηκε στο We Are The Mighty στις 5 Φεβρουαρίου 2020 από τον Blake Stillwell. https://www.wearethemighty.com/mighty...
Μιά αξιοσημείωτη ιστορία γιά τους αιώνες. Αυτή η καλοδουλεμένη, υπέροχη και εμπνευσμένη ταινία μικρού μήκους γιά τον πόλεμο και το τραγούδι δημιουργήθηκε και μοιράστηκε μαζί σας μέσω της ευγένειας του PTSD 989. Σας ευχαριστούμε".
(Σημ. Τα Χριστούγεννα -πρώτα ο Θεός, αν υπάρχω- θα αναφερθώ σε κάποιο, σχετικά αντίστοιχο και επίκαιρο, γεγονός που συνέβη στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και που αποδεικνύει, άλλη μιά φορά, πως στο απώτατο βάθος της ανθρώπινης ψυχής -στα θεμέλια της- υπάρχει πάντα κάτι καλό. Αυτό βαφτίσαμε "ανθρωπιά").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου