Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

"Η Φθορά των Συνειδήσεων."

"Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα τότε"!


Αγαπημένος, από τα σπουδαστικά χρόνια, φίλος μου έστειλε το πιό κάτω απόσπασμα από το το βιβλίο, με τίτλο: "Η επαναρχαίωση του Ανθρώπου", του Γερμανού φιλοσόφου Γκύντερ Άντερς, το οποίο είχε πέσει, κάποτε στην... πλώρη μου. Το άρχισα, θυμάμαι, και το... άφησα με τις πρώτες σελίδες, ως βαρετό και ανιαρό. Συμπεριφορά τυπική ηλικιακής ανωριμότητος. Σήμερα, το βρίσκω προφητικό και τρομερά ενδιαφέρον. Εφ΄ ω και αναρτώ την αποσταλείσα περικοπή.

"Γιά να καταπνιγεί κάθε εξέγερση πριν ακόμη προλάβει να εκδηλωθεί δεν απαιτούνται βίαια μέσα. Αρκεί να δημιουργηθούν εξαρτήσεις τόσο ισχυρές ώστε η ιδέα και μόνο της εξέγερσης να μην έρχεται στο μυαλό κανενός. Θα χρησιμοποιείται η πειθώ και όχι η ωμή βία.
Η εξάρτηση θα θωρακιστεί με τον δραστικό περιορισμό της παιδείας, προσανατολισμένης στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Ένα ακαλλιέργητο άτομο έχει στενό ορίζοντα σκέψης και όσο η σκέψη του περιορίζεται σε ασήμαντες ασχολίες τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εξεγερθεί.
Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε η πρόσβαση στην πραγματική γνώση να γίνει ολοένα δυσκολότερη για τους πολλούς. Θα προβάλλονται μαζικά, μέσω της τηλεόρασης, «ψυχαγωγικά» προγράμματα που θα κολακεύουν πρωτίστως το συναίσθημα και τα ένστικτα. Το πνεύμα θα απασχολείται με ό, τι ελαφρύ, ασήμαντο, παιδαριώδες.
Το σεξ θα τεθεί στην πρώτη γραμμή των ανθρωπίνων ενδιαφερόντων-δεν υπάρχει καλύτερο κοινωνικό ηρεμιστικό!
Γενικά, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποβάλουν τη σοβαρότητα από την ύπαρξη, να γελοιοποιήσουν τα υψηλά ιδανικά, να καλλιεργήσουν μια διαρκή απολογία της ελαφρότητας, έτσι ώστε η διαφημιστική ευφορία να γίνει το μοντέλο της ανθρώπινης ευτυχίας και υπόδειγμα της ελευθερίας.
Ό,τι αποκοιμίζει τη διαύγεια του μαζικού ανθρώπου είναι κοινωνικά ωφέλιμο, ό,τι απειλεί να τον αφυπνίσει πρέπει να διακωμωδηθεί, να καταπνιγεί, να καταπολεμηθεί. Κάθε θεωρία που θα αμφισβητεί το σύστημα πρέπει να καταδικάζεται ως ανατρεπτική και τρομοκρατική, το ίδιο κι εκείνοι που την υποστηρίζουν."

Σχόλιο δικό μου: Τα πιό πάνω μήπως σας θυμίζουν τίποτα; Ιδίως από την... αριστερή σας πλευρά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου