Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ένα ατύχημα που εξελίχτηκε σε τραγωδία



Μιά υποψία
Το NORMAN ATLANTIC φλεγόμενο
   Προσπερνώ, επί του παρόντος και γιά την οικονομία του πράγματος, όσα κυκλοφορούν και ενδιαφέρουν την «παντογνωσία» και το τζέρτζελο -βούτυρο στο ψωμί τους-  των πάσης φύσεως μαρκουτσοφόρων λαϊκιστών «εισαγγελέων», με τον εύκολο κι ευήκοο στη μάζα καταγγελτικό λόγο. Αυτά θα αναλυθούν και μελετηθούν λεπτομερώς σε μεταγενέστερο εύθετο χρόνο. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ως προς την απόδοση ευθυνών. Τώρα η στήλη στέκεται στα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς, η οποία -είναι επιβεβαιωμένο- ξεκίνησε από κάποιο γκαράζ του πλοίου και διατυπώνει μιά υποψία της.

   Θυμάμαι, καλοκαίρι του ’63 πρέπει να ήταν, όταν ταξίδεψα -Πάτρα-Μπρίντιζι- με το «Εγνατία», πως γιά να πάρω το ξεχασμένο στ’ αμάξι διαβατήριό μου, με συνόδευσε στο κλειδωμένο γκαράζ του πλοίου μέλος του πληρώματος, ξεκλειδώνοντας αμπαρωμένη πόρτα. Σήμερα, παρά τους -υποτίθεται αυστηρούς-  κανονισμούς,  τα parking κατάντησαν κέντρα διερχομένων, με το πήγαιν-έλα σ’ αυτά συνεχές και απρόσκοπτο. Ιδίως γιά τους νταλικέρηδες, οι οποίοι προτιμούν το κρεβάτι που υπάρχει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της νταλίκας, πίσω από την πλάτη της θέσης οδηγού, παρά τον συναγελασμό τους με άλλα άτομα σε καμπίνα του πλοίου, π.χ. τετράκλινη.

   Αν ληφθεί δε υπόψη, ότι πολλοί οδηγοί καπνίζουν και πως κάποιοι μπορεί να αποκοιμηθούν -κουρασμένοι- με το τσιγάρο στο χέρι σ’ ένα περιβάλλον εύφλεκτων υλικών, τότε το κακό δεν απέχει και πολύ. Επίσης, το αποδεδειγμένο αλαλούμ των πρακτορείων σχετικά με το πλήθος και το είδος των επιβαινόντων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς και απεγνωσμένες προσπάθειες λαθρομεταναστών να «αποδράσουν» στην Ιταλία και τις πατέντες που μηχανεύονται προκειμένου να μπαρκάρουν λάθρα, (ίσως και με τη συνέργεια φορτηγατζήδων), δημιουργούν χαώδη κατάσταση, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Θυσία στο βωμό του κέρδους και της αρπαχτής. 
   Το χάος αυτό, με δεδομένο το κρύο που επικρατεί τέτοια εποχή στα μη θερμαινόμενα γκαράζ, πιθανότατα να οδήγησε στο άναμμα μικροφωτιάς σε κάποια γωνίτσα, προκειμένου να ζεσταθούν οι ταλαίπωροι φτωχοδιάβολοι λαθρομετανάστες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία εποπτικού προσωπικού. Το στρίμωγμα των αυτοκινήτων, τα ελαστικά τους, τα επικίνδυνα ή εύφλεκτα φορτία, (π.χ. λάδι), και το συνεχές «τραμπακούλιασμα» του σκάφους λόγω καιρού, είναι ό,τι πρέπει στο να εξελιχθεί μιά σπίθα σε πυρκαγιά!
   Η έρευνα, τώρα που η φωτιά έσβησε και οι εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν το κουφάρι του πλοίου, θα δείξουν τη βασιμότητα της υποψίας της στήλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου