Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

«Πού πας μωρή «Τρελοκαμπέρω»!


Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη γιά να χαρακτηρίσουν κάποιον/α ως θεοπάλαβο/η. Και αρκετοί θα γνωρίζουν την προέλευση της λέξης.
Γιά όσους, τυχόν, δεν την γνωρίζουν αναφέρω πως προήλθε από έναν παράτολμο Έλληνα αεροπόρο, από τους πρώτους που επάνδρωσαν, το 1911, την πρωτοσυσταθείσα, εκείνο το έτος, Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Κατ΄αρχήν, εστάλησαν στην Γαλλία, γιά αεροπορική εκπαίδευση, 6 αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Οι Μουτούσης Μιχ., Αδαμίδης Χρ., Παπαλουκάς Λουκ., Δράκος Μάρκ., Πανούτσος Νοταρ. και Καμπέρος Δημ., οι οποίοι επιστρέφοντας… άνοιξαν τα φτερά της Ελληνικής Αεροπορίας!
Ο Καμπέρος, παράτολμος στα όρια της τρέλας, στην αρχή μόνος και μετά μαζί με τον Μουτούση, συνήθιζαν, κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1912, να κατεβαίνουν χαμηλά και να βομβαρδίζουν τις τουρκικές θέσεις με… χειροβομβίδες, τις οποίες πέταγαν με τα… χέρια, γυρίζοντας πίσω με τα φτερά -φτιαγμένα από καραβόπανο- διάτρητα από τις σφαίρες των έντρομων Τούρκων!
Ο τέτοιος βομβαρδισμός από τον Καμπέρο, συνιστά την πρώτη πολεμική αεροπορική επιχείρηση στον Κόσμο! Κάτι Αγγλογάλλοι πήραν το μάθημα και τον… μιμήθηκαν 2 χρόνια μετά!
Αυτές οι παλαβομάρες, μαζί με την εξής -επίσημη παγκόσμια πρωτοτυπία: Σε μιά άσκηση όπου το αεροπλάνο του έπαθε βλάβη και έπεφτε, αυτός το άφηνε να πέφτει και λίγο πριν τσακιστεί στο έδαφος, ο Καμπέρος … πήδηξε έξω! Και, αναπάντεχα, σώθηκε!
Γιά όλες αυτές τις τολμηρές κουτουράδες ο Δημ. Καμπέρος πήρε -και δικαιότατα- από την τότε μικρή και έκπληκτη ελληνική κοινωνία τον τίτλο «Τρελοκαμπέρος»! Εννοείται με περίσσιο παγκόσμιο θαυμασμό, κάτι που δεν συνόδευσε, υποχρεωτικά, όλους /ες όσοι/ες απεκλήθησαν έκτοτε…. «τρελοκαμπέροι» ή «τρελοκαμπέρες»
Και μιά τραγική σύμπτωση που κυνηγά τους παράτολμους πρωτοπόρους και αφορά το τέλος τους:
-Ο Καμπέρος πέθανε στα 59 του από διαρροή γκαζιού στην… κουζίνα του. Φανατικός «μπακούρης» γαρ, δηλητηριάστηκε καθώς ζέσταινε το γαλατάκι του!
- Ο Ρώσος Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος πέταξε πρώτος στο διάστημα, πήγε από επίγειο αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 34 ετών και

- Ο Αμερικανός αστροναύτης, ο Νιλ Άρμστρονγκ, που πάτησε πρώτος στη Σελήνη, πήγε από αποτυχημένο by pass, στο χειρουργείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου