Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

«Τάδε έφη…Τσιτσιπάς»!


Ξεκαθαρίζω εξ αρχής. Τον νεαρό Έλληνα τενίστα τον τιμώ και τον θαυμάζω απεριόριστα ως δραστήριο νεαρό -ίσως το μαράζι της προχωρημένης μου ηλικίας- και ως ταλαντούχο τενίστα. Όμως, πίσω από την τύχη, (πρώτα απ΄ όλα), την δόξα, τη φήμη και το χρήμα, δεν κρύβεται τίποτα περισσότερο από ένα ανώριμο παιδί 23 μόλις ετών. Και όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις ιλιγγιώδους ανόδου, είναι πολύ δύσκολο σ΄ αυτήν την ηλικία τα μυαλά σου να κρατηθούν στη θέση τους και να διαθέτεις το κατάλληλο έρμα, ώστε να μην φουσκώσουν και απογειωθούν από τον εφήμερον αέρα.της διασημότητος, ιππεύοντας το καλάμι της αλαζονείας και του «ξερολισμού». Θέλει μεγάλη ποιοτική δύναμη -εσωτερική και σπάνια- και ισχυρά φρένα, που λέγονται: «ήθος». (Σημ. Πρόσφατο δείγμα τέτοιας υψηλής αθλητικής ηθικής έδωσε ο σεμνός πρώτος ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου).
Επανερχόμενος στον Τσιτσιπά και στο… «τσιτσι-πώς» του κατέβηκε να… «τσιτσι-πεί» όσα «τσιτσι-είπε», σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, το πρόβλημα δεν έγκειται σ΄ αυτόν, αλλά σε όσους ανόητους -άκριτα κι αβίαστα- ακολουθούν τις απόψεις του. Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία, αποχαυνωμένη από την ευμάρεια που δημιουργεί η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη, έχει χάσει, σε μεγάλο βαθμό, την πρωτοβουλία σκέψεως, την ικανότητα κρίσεως και την δυνατότητα επιλογής και, απλά, ακολουθεί… «πρότυπα», ανεξαρτήτως τομέα ειδικότητος και βάθους γνώσεων. Οποιουδήποτε αξιακού βεληνεκούς και οιασδήποτε προελεύσεως της ακτινοβολίας τους. Η επιστημοσύνη, η γνώση, η ειδίκευση πάνε περίπατο. Αρκεί ο… «βοσκός» να λαμπυρίζει κάτω από τα φώτα μιάς εφήμερης επικαιρότητος. Έτσι, η πρώτη τυχούσα λικνιζόμενη σεισοπυγίς και ο πρώτος διάσημος διάττων αστήρ, οι οποίοι κάνουν ηχηρό, έστω εφήμερο, πέρασμα από τα γήπεδα ή τα πάλκα, ή την πολιτική κονίστρα, αποκτούν –αυτοστιγμεί- βαρύνουσα άποψη επί παντός επιστητού. Και ακολουθούνται αγεληδόν από μυριάδες ανθρώπινα «πρόβατα».
-«Το είπε κι ο… Τστσιπάς»! Άρα θέσφατον!!!

Όμως η αλήθεια, γιά τον Τσιτσιπά είναι μία και θα παραμένει ώσπου να ωριμάσει: «Μπορεί μαέστρος στο τερέν, μα στο μυαλό παίρνει μηδέν»!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου