Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

«Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν».

" Όλα τά΄χε η Μαριορή... το κροατικό αληταριό της έλειπε"!


Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κρατική μηχανή θα πρέπει -εξ ορισμού- να ταυτίζεται με την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Οι Κυβερνήσεις εναλλάσσονται, η κρατική μηχανή παραμένει μόνιμη και σταθερή, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα και πολιτισμένα κράτη. Και, ει δυνατόν, τα στελέχη της να μην εκδηλώνουν εμφανώς πολιτικές προτιμήσεις και φρονήματα. Μόνο πίστη στο καθήκον και επαγγελματική συνέπεια και επάρκεια στις απαιτήσεις του.
Τα ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού είναι πιθανόν, λογικό και σύνηθες -ίσως και επιβαλλόμενο σε ορισμένες θέσεις- γιά λόγους ασκήσεως γενικότερης πολιτικής, να αντικαθίστανται παρακολουθούντα τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις.
Στην προκείμενη περίπτωση εισβολής των βαρβαρικών χουλιγκανικών κροατικών ορδών, αναμφίβολα οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας ολιγώρησαν -ως μη ώφειλαν- και αδράνησαν εγκληματικά, μολονότι είχαν ειδοποιηθεί προς τούτο από τις αντίστοιχες ιντερπολικές αρχές του Μαυροβουνίου: «Προσοχή! Το νού σας γιατί επέρχεται στη χώρα σας κύμα χούλιγκανς και μπαχαλάκηδων από Κροατία. Μόλις πέρασαν από εδώ!». Και αυτή η αντιεπαγγελματική -τουλάχιστον- συμπεριφορά της Αστυνομίας στοίχησε μιά ζωή και όλα τα επακόλουθα.
Προφανώς, μια σωστή και επιχειρησιακά επαρκής Αστυνομία μπορεί -και πρέπει- να προλαμβάνει τέτοιου είδους γεγονότα, πολλώ δε μάλλον ένεκα της εμφανέστατης προετοιμασίας τους. Πομπώδης κάθοδος των… «μυρίων, μαυροντυμένων και κοντοκουρεμένων που επέλαυναν συντεταγμένοι και με φάλαγγα οχημάτων, διασχίζοντας, καθ΄ ύψος, ολόκληρη την ελληνικήν επικράτεια! Με τα εντεταμένα όργανα ασφαλείας… να τους παρακολουθούν σιωπηλά, άβουλα και… διακριτικά!
Σε μιά τέτοια ακατανόητη… «επέλαση», ο αρμόδιος Υπουργός -όταν, αν και εφ΄ όσον λαμβάνει γνώση- ευθύνεται γιά τις εντολές κινητοποιήσεως που θα δώσει στα ανώτερα όργανα ασφαλείας. Δεν κατεβαίνει ο ίδιος στο δρόμο να σταματήσει το κομβόι! Όμως τέτοιο σήμα κινδύνου είχε ήδη σταλεί, αρμοδίως, από Μαυροβούνιο. Και αυτό το σήμα δεν πιστεύω πως εστάλη στον Υπουργό… Οικονόμου και αυτός αδιαφόρησε ή ολιγώρησε, οπότε αυτός ευθύνεται και πρέπει να… εξοβελιστεί παραιτούμενος!
Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την ανικανότητα, ολιγόνοια και τον φατριασμό που διακατέχει και διαποτίζει σε βάθος ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και τους περιλάλητους… «αρμούς εξουσίας», γεγονός που δημιουργεί ανίατη και καταστροφική γάγγραινα στο σώμα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας. Απ΄άκρου σε άκρον. Μόνη λύση -αλλά και οδυνηρή- η εκτεταμένη χρήση χειρουργικού νυστεριού γιά στρογγυλοκαθισμένους και διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και το φραγγέλιο του ξεμπροστιάσματος γιά τα πολιτικά κοθόρνια που κατακλύζουν τα κανάλια, διασπείροντας χολή, μίσος, διχόνοια και… βλακεία. Μόνο που σε μιά τέτοια περίπτωση, δηλαδή αν γίνουν τα όσα «θεραπευτικά» δέοντα, θα ξεσηκωθούν τα ίδια θρασίμια και θα εγκαλέσουν πάλι τον Μητσοτάκη ως… αντιδημοκράτη και «δικτάτορα»!
Έτσι, με τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης που ανοίγει, υφιστάμεθα στα διάφορα ΜΜΕ, νέο χείμαρρο ακατάσχετης φλυαρίας, με ποταμούς κροκοδείλιων δακρύων γιά το αδικοσκοτωμένο παλληκάρι, οφειλόμενους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, τάχα, και τόνους μελάνης στα κατακίτρινα -όχι υποχρεωτικά αεκτζίδικα- έντυπα. Και να πάλι οι γνωστές λαλίστατες γλωσσοκοπάνες πασιονάριες της αντιπολιτεύσεως που αυτές θα… μας έσωζαν –προτάσσοντας τα πλούσια στήθη τους στη μάχη κατά των Κροατών- και να τα αστράτευτα και άκαπνα από τον αγώνα της ζωής κλωνοποιημένα κομματοκούταβα του κομματικού σωλήνα, που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στον πολιτικό στίβο και να… κυβερνήσουν, αντί να πάνε να «παίξουν» στην… «τούρτα της μαμάς» της ΕΡΤ.
Κοντολογίς, όταν οι συνθήκες απαιτούν σύνεση, περισυλλογή, ορθοφροσύνη και –κυρίως- ομοψυχία, να θυμάστε πάντα την πυθαγόρειο ρήση του τίτλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου