Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Σπουδαρχίδηδες και ζαλαρχίδηδες.


Καμπόυδες και καουμποϋλίκια

   Πριν σπεύσουν οι σεμνότυφοι και οι πάσης φύσεως αιδαμύντορες να εκπλαγούν, αναθεματίσουν και εκτοξεύσουν μύδρους κατά της αθυροστομίας της στήλης, ας πληροφορηθούν τα εξής: Η λέξις «σπουδαρχίδης», σύνθετος εκ του «σπουδή» και «αρχή», σημαίνει εκείνον που, αν και ανέτοιμος, σπεύδει να κατακτήσει την αρχήν, την εξουσία. Μάρτυρές μου ο... Μπαμπινιώτης και η Βικιπαίδεια.   
   Η λέξις «ζαλαρχίδης», την οποίαν υπερηφάνως εμφανίζω πρώτος, ευελπιστών να την συμπεριλάβει ο σεβαστός μου κ. καθηγητής εις την προσεχή, βελτιωμένη, έκδοσιν του λεξικού του, είναι επίσης σύνθετος από την «ζάλην» και την «αρχήν» δηλαδή την εξουσία, (πάλι). Σημαίνει δε εκείνον που η εξουσία τον ζαλίζει και τον μεθά, ούτως ώστε να μην γνωρίζει τί του γίνεται και μεθυσμένος ων με την εξουσία, όταν την χάνει,... να εκτρέπεται εις πάσης φύσεως παραλογισμούς και καραγκιοζιλίκια, π.χ. ρητορικά ερωτήματα Λαπά περί μολότοφ, ψευτονταηλίκια Πολάκη, κουλτουρομαγκιές Τζαναμπετόπουλου και μαϊμουδίσματα Τσίπρα.

   Η ρύμη του λόγου με οδηγεί εις περαιτέρω λογοπλασίαν, συνειρμικά συναφή με τις προηγούμενες. Έτσι -σε παγκόσμια πρώτη- δημιουργώ την λέξιν: «κλασαρχίδης», επιθυμώντας να δώσω και θρησκευτικήν διάστασιν εις την υπόθεσιν και εξασφαλίζων, εν ταυτώ, και την εύνοιαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας την οποίαν, πιστεύω, αγαπώ και ευλαβούμαι. Διά τους, εξ υμών, δύσπιστους αναφέρω την ευαγγελικήν ρήσιν η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον Μυστικόν Δείπνον, όπου ο Χριστός παίρνει ένα καρβέλι και μοιράζει άρτον εις τους μαθητάς του, παρομοιάζοντάς τον με το σώμα του. Λέγει, λοιπόν, ο Κύριος και αυτολεξί αποτυπούται εις το Ιερόν, κατά Ματθαίον, Ευαγγέλιον: «... λαβών ο Ιησούς άρτον και ευλογήσας έκλασε και δους τοις μαθηταίς...» (Ματθαίος 26/κς΄ 26-29).

 Προφανώς, ουδείς διανοείται να πιστέψει πως ο Ιησούς εξέπεμψε την λαϊκή, κάκοσμην -έστω θεϊκή- παρά φύσιν... εκπνοή, αλλά η λέξις «έκλασε», αποτελεί αόριστον του αρχαίου ρήματος «κλάνω», το οποίον σημαίνει: σπάζω, κόβω, θραύω, τεμαχίζω, ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων! Ο ιδιοκτήτης της στήλης κρατεί την ερμηνεία «σπάζω» και δημιουργεί -καινοτομώντας όπως πάντα- νέα σύνθετη λέξη: «κλασαρχίδης», θέλοντας να καταδείξει τί τελικώς θα επιτύχουν τα συριζαρέικα τερτίπια, τόσον εις περίπτωση Novartis, όσον και σε όσα μέλλονται να ακολουθήσουν, βάσει της γνωστής, πλέον, αρνητικής και στείρας πολιτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευσις. Δηλαδή θα προσπαθήσουν να κομματιάσουν την εξουσία του Μητσοτάκη.

   Τώρα, αν τυχόν, κάποιο πονηρό μυαλό μπορεί να σκεφτεί κάτι διαφορετικότερο από όσα ρητώς και επακριβώς αναφέρω, αυτό χαρακτηρίζεται ως κακόβουλον, καθ’ όσον αντίκειται ευθέως εις την καλήν ανατροφή, την ευπρέπεια και το επίπεδο του συντάκτου της στήλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου