Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

«Άκουσον μεν, πάταξον δε»!


Κολυμπώντας σε ωκεανούς μαργαρίτων.

 Αποτέλεσμα εικόνας για θεμιστοκλης - ευρυβιαδης
 
   Ακούγοντας τον «Φατσέα»-πρωθυπουργό όοοολων των Ελλήνων να κονιορτοποιεί, μέσα σε γλωσσικό παραλήρημα που έστειλε τον Μπαμπινιώτη στο Νοσοκομείο με αποπληξία, τον πρωταγωνιστή της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Το καφέ της Χαράς», εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η φράση του τίτλου της ανάρτησης. Κι αυτό γιατί, ξεπερνώντας την αξεπέραστη αμορφωσιά του ατόμου, αποδεικνύει περίτρανα κάτι που από χρόνια υποστηρίζω. Ο τύπος δεν είναι ευφυής, αλλά, απλά, κουτοπόνηρος. Μιά ιδιότητα που αναμεμιγμένη με τον λαϊκισμό, την δημαγωγία και την φιλαυτία, βγάζει το αποτέλεσμα που... απολαμβάνουμε όλοι. Μία πολιτική φιγούρα που, κολακεύοντας, προσπαθεί να προσεταιριστεί τους πάσης φύσεως προβληματικούς και μειονεκτούντες -αφ’ ενός- και, αφ’ ετέρου, προσπαθεί να τους... αυγατίσει! Πώς; Διώχνοντας τους μορφωμένους και ικανούς από τη χώρα, ελληνοποιώντας την παγκόσμια πλέμπα, κατεδαφίζοντας την παιδεία μας, φτωχοποιώντας την μεσαία τάξη, λοβοτομώντας την κοινή λογική και κολακεύοντας -παντοιοτρόπως- τη «σαβούρα», αναδεικνύοντάς την σε ηγέτιδα, κυρίαρχη  και κυβερνώσα δύναμη. Έτσι, πλασάροντας επικοινωνιακά το... «εγώ είμαι ένας από εσάς», επιδιώκει την επανεκλογή του, παρασιωπώντας πως -τελικά- ο ίδιος θα παραμένει, μεν, ένας από δαύτους, αλλά αυτός θα τρώει... αστακομακαρονάδες, μέγαρα και μεγαλεία, ενώ εκείνοι θα μασάν σανό, φούμαρα και εξαθλίωση σε τρώγλες.

   Επανέρχομαι στη γνωστή φράση του Αθηναίου Θεμιστοκλή προς τον Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη, εν όψει της επικείμενης ιστορικής ναυμαχίας στα στενά της Σαλαμίνας. Η διορατικότητα του πρώτου, που πίστευε στην ευκινησία των μικρών και ευέλικτων ελληνικών σκαφών, έναντι των ογκωδέστερων και δυσκίνητων περσικών, τον έκανε να προτιμά ναυμαχία στα στενά, έναντι της ανοιχτής θάλασσας που προτιμούσε ο δεύτερος. Πάνω στην ένταση της διαμάχης, ο Ευρυβιάδης σήκωσε τη μαγκούρα κι ετοιμάστηκε να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Τότε εκείνος του είπε: «Χτύπα με, αλλά άκου τη γνώμη μου»!

   Ο αμόρφωτος και επιπόλαιος «Φατσέας», πέραν από λεκτική διατύπωση -που δεν έχει λάθος γραμματικό- αντέστρεψε την αντίθεση, αντιστρέφοντας το νόημα, κάτι που δεν απαιτεί γραμματικές γνώσεις αλλά απλή νοητική συγκρότηση, η οποία, προφανώς, του λείπει! Γιατί είπε: «Άκουσέ με και χτύπα με μετά»! «Γλώσσα λανθάνουσα, τα αληθή λέγει»!

   Πράγματι, ο κουτοπόνηρος και αναιδής τύπος, μετά όσες μπούρδες λέει και επικίνδυνα και ιδιοτελή πράττει, όντως είναι γιά... ξύλο! Και ο Μητσοτάκης, ήδη, σήκωσε τη μαγκούρα. Οι εκλογές έρχονται... Το 2015 διώξαμε τους "δεξιούς" και φέραμε τους... "αδέξιους" γιά να διαλύσουν τη χώρα... καλύτερα! Καιρός να σαλπίσουμε ανασυγκρότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου