Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Με το συμπάθιο… Όχι κύριε Καθηγητά!

 


Ο απόλυτα σεβαστός καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης διατύπωσε μία άκρως ρηξικέλευθη καινοτόμο άποψη, σχετικά με την εισαγωγή των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια. Προτείνει την κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων, ως προαγωγική διαδικασία, και την αντικατάστασή τους με συνολική θεώρηση και αξιολόγηση των μαθητών από την πρόοδο κατά την τριετή τους φοίτηση στο Λύκειο.
Κατ΄ αρχήν η ιδέα είναι απόλυτα ορθή, καθ΄ όσον είναι όντως σκληρό μια σχετική αποτυχία, σε μία «άτυχη στιγμή» όπως αποτελούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, να ακυρώνουν προσπάθεια ετών. Όμως αυτό το σύστημα αποτελεί το ολιγότερο κακό και άδικο, ως εκ τούτου, βέλτιστον. Άλλωστε, η τύχη αποτελεί πάντα ακρογωνιαίο παράγοντα της Ζωής.
(Σημείωση: Γιά μία -κυριολεκτικά- μονάδα έχασα ένα χρόνο στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή των πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ).
Ακούγοντας τα επιχειρήματα που προτάσσονται για την μη εγκατάσταση ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα, δηλαδή την… «αγορά» πτυχίων από τους… «πλούούούσιους», πιστεύω ακράδαντα -με πλήρη επίγνωση της ελληνικής κουτοπονηριάς και μπαγαποντιάς- πως με «γήπεδο» πιστοποιήσεως αξιών ολόκληρη τη χώρα και αξιολογητές το σύνολον του εκπαιδευτικού προσωπικού, στο προτεινόμενο από τον κ. Μπαμπινιώτη σύστημα εισαγωγής, το σχετικό όργιο διαφθοράς και χρηματισμού θα γνωρίσει αποθέωση.
Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί «κοινωνία αγγέλων». Μετά το καθιερωμένο, πλέον, «ιατρικό φακελάκι», με την πρόταση Μπαμπινιώτη μας περιμένει ένα ακόμη, γενικό και πιό φουσκωμένο, το «καθηγετικό»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου