Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Μετεκλογικά… έπεα πτερόεντα.


 

α) Αναμφίβολα, η κυβερνητική παράταξη υπέστη ήττα. Ήττα ως προς τους επίσημους κομματικούς της στόχους.
β) Σχετικά με το επιδιωκόμενο 13 – 0 στις περιφέρειες, όντως είναι ήττα από πλευράς προταθέντων προσώπων. Όμως η ήττα δεν αλλάζει την πολιτική φυσιογνωμία της χώρας, καθ΄ όσον στο μεγάλο μέρος των απολεσθεισών περιφερειών οι εκλεγέντες τέσσερις περιφερειάρχες είναι δεξιών πολιτικών φρονημάτων. Άρα ο πολιτικός προσανατολισμός της Ελλάδος είναι σταθερός, καθώς στις 11 από τις 13 περιφέρειες εξελέγη δεξιών φρονημάτων περιφερειάρχης. Και αφήστε τον θηλυκό συριζάριο… Γκμόχ -με τον Ιώβ στη κοιλιά του ψαριού- να λέει ότι θέλει κι όπως θέλει!
γ) Κυκλοφορεί μία λανθασμένη και βλακώδης άποψη, την οποία δεν επεσήμαναν έγκυροι δημοσκόποι και δεν προστάτευσαν τους αφελείς, ή ράθυμους, ψηφοφόρους. Υποστηρίζεται κακώς πως η αποχή ευνοεί τον πρώτο, (κόμμα ή υποψήφιο δήμαρχο). Σωστό μεν, αλλά υπό μία προϋπόθεση. Η δεύτερη εκλογή να διεξαχθεί με την ίδια διάταξη και ανεξαρτησία των πολιτικών αντιπάλων. Όμως όταν συνασπιστούν όλοι οι χαμένοι της πρώτης Κυριακής -όλοι τους και μόνος μου!- τότε αλλάζουν οι συσχετισμοί και ο πρώτος, έναντι όλων, γίνεται δεύτερος και τότε η αποχή ευνοεί εκείνον!
δ) Στην περίπτωση Μπακογιάννη υπάρχει όντως… αλαζονεία, έστω κεκαλυμμένη πίσω από μία ευγενική και πολιτισμένη παρουσία και συμπεριφορά. Και τούτο φαίνεται από το debate με τον -παντάπασι- άγνωστον αντίπαλό του. Αισθανόμενος αδιαφιλονίκητη -και αλαζονική- υπεροχή και ασφαλή επανεκλογή, του έδωσε την ευκαιρία να γίνει γνωστός και τον έχρισε υπολογίσιμον ανταγωνιστή. Με δεδομένο το «μαλακό υπογάστριο» του απερχόμενου δημάρχου, δηλαδή το φαραωνικό όραμα του άχρηστου, αμελέτητου επαρκώς και αποτυχημένου «μεγάλου περιπάτου», έδωσε τροφή κι επιχειρήματα στους συνασπισμένους αντιπάλους του, οι οποίοι ψήφισαν περισσότερο αρνητικά γιά Μπακογιάννη, παρά θετικά γιά Δούκα. Και οι μεν αριστεροί συσπειρωμένοι προσήλθαν στην κάλπη με φανατισμό, οι δε νεοδημοκράτες, απλά, απείχαν. Ίσως ναρκωμένοι από την ρευστή -και έωλη όπως απεδείχθη- σιγουριά ενός θετικού αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου