Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Η διώρυγα του Σουέζ.

 Άγνωστες και εντυπωσιακές λεπτομέρειες, αλλά και μικρές… άχρηστες γνώσεις.

Εν πολλοίς, η διώρυγα του Σουέζ, η σκοπιμότητά της και η ιστορία κατασκευής της είναι γνωστές. Αποτελεί την μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου -162 χλμ μήκος- και την σπουδαιότερη, καθώς ενώνει την Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό, αποφεύγοντας τον περίπλου της Αφρικής και καθιστώντας τις εμπορικές συναλλαγές Ευρώπης και Ασίας ευκολότερες και οικονομικότερες.
Η διώρυγα αρχίζει -στην Μεσόγειο- από το Πορτ Σαΐντ και τελειώνει στο Πορτ Σουέζ, στην Ερυθρά θάλασσα. Γράψτε αντίστροφα, στα αγγλικά, τα ονόματα των δύο λιμανιών και ετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε. SAID = DIAS και SUEZ = ZEUS. Δηλαδή: Δίας και Ζεύς!
Το φαινόμενο δεν αποτελεί σύμπτωση αλλά συνειδητή επιλογή των Αιγυπτίων. Η κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο και η -εν συνεχεία- διακυβέρνησή της από τον στρατηγό του, τον Πτολεμαίο και τους επιγόνους του, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και συμπάθειες γιά την Ελλάδα. Έτσι κατά το μεγαλειώδες έργο της διάνοιξης της Διώρυγος από τον Γάλλο μηχανικό και διπλωμάτη Φερδινάνδο Λεσσέψ, (25/4/1859 – 17/11/1869), στα λιμάνια της αρχής και του τέλους της, δόθηκαν τα ονόματα του πατέρα των αρχαίων Ελλήνων θεών. Ως προς την αντιστροφή της αναγνώσεως, αιτία είναι το γεγονός πως οι Μουσουλμάνοι διαβάζουν από δεξιά προς τα αριστερά και όχι όπως εμείς, δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά. Οπότε ο Dias έγινε Said και ο Ζeus… Suez!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου