Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Λυπάμαι, διαμαρτύρομαι, αρνούμαι…

 «Οι καιροί αναπλάθουν αλλήλους».


Στις επερχόμενες εκλογές πρόκειται να ψηφίσουν και όσοι γεννήθηκαν το… 2006! Δηλαδή παιδάκια ηλικίας 17 ετών, που δεν τους επιτρέπεται να οδηγήσουν αυτοκίνητο -μπας και τσακίσουν και τσακιστούν- παρά μόνο με παρουσία κηδεμόνα άνω των 25, δεν μπορούν να στρατευτούν πριν τα 19 τους και δεν επιτρέπεται να μπουν σε καζίνο πριν συμπληρώσουν τα 21 -μπας και χάσουν το… χαρτζιλίκι τους.
Ανώριμα παιδάρια που δεν έμαθαν ακόμη πώς βγαίνει το ψωμί, ούτε κάν ποιό είναι το νόημα της ζωής, θα κληθούν να αποφασίσουν, ισότιμα, γιά την τύχη της χώρας ολόκληρης!
Ένα ακόμη αριστερό τερτίπι στην προσπάθεια προσεταιρισμού κάθε λογής άκριτης ψήφου από όλο το φάσμα ενός ασυνάρτητου περιθωρίου -λαθρομετανάστες, γύφτοι, κατάδικοι- που μαζί με τα ντόπια ανήλικα, το εκλογικό σύστημα επιτρέπει να προσέλθουν στις κάλπες. Ευνοϊκά διακείμενο προς την αριστερά, εννοείται. Ψήφοι να΄ναι κι απ΄ όπου να΄ναι!
Και όλο αυτό το εκλογικό πανηγύρι να λέγεται… «Δημοκρατία»!
Ευθαρσώς ομολογώ, συντετριμμένος, παλαιά πλάνη μου και έχω αλλάξει άποψη στο εξής:
Κάποτε -όχι και πολύ παλιά- αντιμετώπιζα σκωπτικά και λοιδορούσα το Δημοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας, όπου επί συνόλου 500.000 περίπου κατοίκων -άνδρες, γυναίκες, ελεύθεροι πολίτες, μέτοικοι και δούλοι- αποφάσιζαν γιά τα κοινά μόνο οι 10.000! Δηλαδή οι άνδρες ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες. Αυτό το θεωρούσα, τότε, … «ολιγαρχία» του κερατά και λογομαχούσα με όσους το ονόμαζαν «δημοκρατία».
Βλέποντας την σημερινή μας πολιτική κατάντια, όπου -ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων- η κριτική συνείδηση βρίσκεται στο έλεος του λαϊκισμού, της άγνοιας και της δημαγωγίας και η εκλογική διαδικασία ισούται με… «λόττο», καταλαβαίνω πόσο λάθος ήσαν εκείνες οι απόψεις μου.
Και σπεύδω να διαμορφώσω τον τίτλο αυτής της ανάρτησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου