Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ελληνογαλλική Συμφωνία.

Με απλά λόγια και κοινή λογική.


Το ακριβές κείμενο της πρόσφατης Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, μεταξύ άλλων, προβλέπει στο Άρθρο 2 τα εξής, όπως το καταθέτω αυτολεξεί:
Άρθρον 2
Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κι εφ΄ όσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο έγκριτος και παρατηρητικός συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίον «εκπαραράθυρωσαν» οι ατσίδες του ΠΑΣΟΚ, προτιμώντας την Τιτανίδα… Φώφη, (μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι), έκανε σχετικά την κάτωθι δήλωση:
«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.
Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».
Προτού σχολιάσω, Παραθέτω αυτούσιο το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβληματίζει τον κ. Βενιζέλο:
Άρθρο 51 - Πεδίο εφαρμογής
1. Οι διατάξεις του παρόντος Χάρτη απευθύνονται στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, καθώς και στα κράτη μέλη, μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω σέβονται τα δικαιώματα, τηρούν τις αρχές και προάγουν την εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, όπως της απονέμονται από τις Συνθήκες.
2. Ο παρών Χάρτης δεν διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης πέραν των αρμοδιοτήτων της Ένωσης και δεν θεσπίζει νέες αρμοδιότητες και καθήκοντα για την Ένωση, ούτε τροποποιεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα όπως ορίζονται στις Συνθήκες.
Με βάση την κοινή λογική, ως απλός -και λογικός- πολίτης, παρατηρώ τα εξής:
- Πουθενά στο Άρθρο 51 του ΟΗΕ δεν αναφέρεται, ούτε καν υπονοείται, η έννοια «Επικράτεια».
- Παρ΄ όλα αυτά, εάν –κάτι που πιθανόν γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος και εγώ όχι- αυτό σχετίζεται με προηγούμενα Άρθρα, θεωρώ πως ένα γαλλικό πλοίο, ή ένα ελληνικό αεροπλάνο οπουδήποτε στον Πλανήτη και ένα διαστημόπλοιο οπουδήποτε στο Στερέωμα, αποτελεί «επικράτεια» του ιδιοκτήτου του και εάν τούτο προσβληθεί από κάποιον οιωνεί «εχθρό», ενεργοποιεί αυτομάτως το Άρθρο 2 της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας.

Αλλά, επειδή η χώρα μας βρίθει ευφυών ατόμων, (π.χ. ο αμόρφωτος «ηγέτης» Τσίπρας, ο ευφυής «σπόκμαν» του, ο δυσκοίλιος Σπρίτζης που αποδίδει την ευθύνη γυναικοκτονιών στον Μητσοτάκη, ο αλήτης Κρητικός, ο κοιμίσης Μπαρμπαδεινόσαυρος και όλος εκείνος ο αηδής εσμός που κάνει αντιπολίτευση της πλάκας -«όχι στις φρεγάτες, ναι στο βούτυρο»- και τέτοιες ηλιθιότητες, με τον Ερντογάν απέναντι να τρίζει δόντια), καλό και σκόπιμο θα ήταν μία γραπτή προσθήκη στην Συμφωνία. Απόλυτα διευκρινιστική και κατατοπιστική, κατά την παρατήρηση Βενιζέλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου