Κυριακή 16 Μαΐου 2021

SOS. "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες"!

Η καινούργια απάτη που συμβαίνει, συστηματικά, στη Γαλλία.


   Επειδή οι μέθοδοι εξαπάτησης δεν γνωρίζουν σύνορα και καθώς  η αφέλεια των ανθρώπων δεν έχει όρια, αυτές εξαπλώνονται παντού, σαν μεγάλη πυρκαγιά. Πληροφορήθηκα, λοιπόν, και σας ενημερώνω… «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν»! Και σας γνωρίζω, επιπροσθέτως, πως το κόλπο αυτό έχει ήδη συμβεί -με απόλυτη επιτυχία- πολλές φορές.

   Παραθέτω αναλυτική περιγραφή του συμβάντος. 

   "Μία κυρία, ένα πρωί, λαμβάνει τηλεφώνημα, ότι πρόκειται να της φέρουν ένα δώρο σε μιά ώρα περίπου. Πράγματι μετά από μία ώρα δέχεται στο σπίτι της ένα ωραίο περιποιημένο πακέτο με ποτά, αλλά χωρίς κάρτα αποστολέα. Η κυρία εκπλήσσεται μεν, αλλά εικάζει πως θα πρόκειται γιά δώρο-έκπληξη κάποιου γνωστού της προσώπου και δεν δίνει συνέχεια. Επειδή όμως το δέμα περιέχει αλκοολούχα ποτά, ο μεταφορέας της ζητεί ευγενικά ταυτότητα, ώστε να βεβαιώσει πως δεν τα παρέλαβε κάποιος ανήλικος. Η κυρία, πρόθυμη κι ανύποπτη, φέρνει την ταυτότητά της και ζητεί να πληρώσει μετρητοίς τα μικροέξοδα της αποστολής του δώρου. Όμως ο μεταφορέας δηλώνει πως δεν του επιτρέπεται να παίρνει μετρητά, γιά λόγους ασφαλείας, και παρακαλεί να χρεώσει τα έξοδα σε κάποια κάρτα της. Πιστωτική ή χρεωστική, αδιάφορο.  Η κυρία προθυμοποιείται και φέρει μία κάρτα, όπου ο μεταφορέας χρεώνει -στο φορητό μηχανηματάκι του γιά κάρτες- το μικροποσό, μαζί με το απαραίτητο PIN.  Μετά, εισπράττοντας και το σχετικό πουρμπουάρ του, ευχαριστεί και φεύγει." 

    Την επόμενη μέρα η κυρία διαπιστώνει, έκπληκτη και έντρομη, πως έλειπαν αρκετές χιλιάδες ευρώ από τον λογαριασμό της! Τί είχε συμβεί;; Απλούστατα, όλη αυτή η ιστορία ήταν μία καλοστημένη έξυπνη απάτη και ο "μεταφορέας" ήταν ένας απλός  απατεώνας! Με ένα «πειραγμένο» ειδικό μηχάνημα γιά κάρτες υπέκλεψε όλους τους απαραίτητους χρήσιμους αριθμούς και κωδικούς της κυρίας και με το τέχνασμα αυτό της «ξαλάφρωσε» τον λογαριασμό.

   Επιμύθιον:

   α) Μη δέχεστε ποτέ από αγνώστους αντικείμενα, που δεν παραγγείλατε εσείς οι ίδιοι, ως δώρα ανώνυμα, ιδίως αν απαιτείται αντικαταβολή χρημάτων. Και, κυρίως, μην πληρώνετε με κάρτα. Η κάρτα, σε τέτοια περίπτωση αγνώστου, είναι ιδιαιτέρως ύποπτη και να την χρησιμοποιείται με φειδώ και καχυποψία.

   β) Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν δίνετε -όπου και σε ποιόν- στοιχεία σας. Να το αποφεύγετε όπως ο διάβολος το λιβάνι, (όπου, όσο και  όταν αυτό είναι δυνατόν).

   γ) Αν μετά από κάποια συναλλαγή, εκ των υστέρων σας φανεί κάτι ύποπτο, ακυρώσατε αμέσως την κάρτα και σφραγίσατε τον τραπεζικό σας λογαριασμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου