Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

«Το ποντίκι που βρυχάται…».

 Τί τους φυλάνε, τί περιμένουν;


Η Υεμένη είναι, εν πολλοίς, ένα άγνωστο κομμάτι του αραβικού κόσμου. Χώρα όχι και τόσο μικρή, ούτε και ολιγάριθμη σε πληθυσμό, έχει έκταση 4 φορές τήν της Ελλάδος και πληθυσμό κοντά στα 35 εκατομμύρια κατοίκους. Κείμενη στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, ελέγχει την «πύλη εισόδου» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ιστορικά, αποτελούσε τμήμα του πανάρχαιου βασιλείου του Σαβά και σήμερα αποτυπώνει τη γενική χαρακτηριστική εικόνα καθυστέρησης και αθλιότητος που διακρίνει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Ενός κόσμου με αστρική απόσταση, από οικονομικής απόψεως, που βολοδέρνει μεταξύ της κιτσαρίας ενός σύγχρονου νεοπλουτισμού ορισμένων τυχερών, λόγω πετρελαίου, (να… «πιούν» κι οι κότες!), και της μιζέριας των υπολοίπων που κολυμπούν στη φτώχεια, την μιζέρια, την αναχρονιστικότητα και… την άγονη άμμο.
Ακριβώς λόγω αυτής της υπανάπτυξης, γίνεται τυφλό εκτελεστικό όργανο κάποιων πλούσιων πατρώνων, κάτι σύνηθες στα αμόρφωτα και φανατικά μουσουλμανικά στίφη. Αν μάλιστα προσμετρηθεί και η θρησκευτική διαφορά -σουνίτες και σιίτες-μεταξύ των Μουσουλμάνων, ο έλεγχος χάνεται εντελώς και στη χώρα γίνεται της… κακομοίρας!
Οι Υεμενίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ανήκουν στους «σιίτες», οι οποίοι αποτελούν μειονότητα έναντι των υπολοίπων που λέγονται «σουνίτες», γεγονός που προκαλεί φοβερή φαγωμάρα μεταξύ τους. Ως γνωστόν οι εμφύλιες συρράξεις έχουν πάντοτε φανατικότερη αντιπαλότητα και πιό ολέθρια και αιματηρά αποτελέσματα από εκείνες μεταξύ διαφορετικών λαών.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε σύντομη αναγραφή, η διαφορά Σουνιτών-Σιιτών έγκειται στη διαδοχή του Μωάμεθ. Οι «Σουνίτες», κοντά 90% των Μωαμεθανών, ακολουθούν πιστά την παράδοση, δηλαδή την «Σούνα» και ό,τι ακριβώς λέει το Κοράνι. Ουσιαστικά, θεωρούνται οι… Ορθόδοξοι Μουσουλμάνοι. Από την άλλη, οι «Σιίτες» πιστεύουν τον Αλί, σύζυγο της κόρης του Μωάμεθ, της Φατίμα, ως διάδοχο και συνεχιστή του έργου και της διδασκαλίας του πεθερού του! Δηλαδή… τρίχες κατσαρές και αστειότητες διαφορών. Πραγματική αιτία και αυτού του «Σχίσματος» είναι η Εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα. Το ίδιο που συμβαίνει με τον Χριστιανισμό και που συμβαίνει… παντού και πάντα! Σιγά μην «χάψουμε» πως οι χαώδεις διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών είναι το… «filioqve»! Το imperium, η κοσμική εξουσία του ισχυρότερου, δηλαδή του Πάπα, έφεραν το «Σχίσμα»).
Γυρίζοντας στο θέμα μας, οι Υεμενίτες εξαρτώνται οικονομικά από τους ομόθρησκούς τους σιίτες Ιρανούς. Εκείνους τους κάφρους παπάδες που καταδυναστεύουν τον λαό τους και, κολυμπώντας στο πετρέλαιο που διαθέτουν, επιβάλλουν τον αναχρονισμό, τον τρόμο και την καθυστέρηση στους λαούς που εξουσιάζουν ή επηρεάζουν, υποτάσσοντας οικονομικά. Εξοπλίζοντας τους κάφρους αντάρτες Χούθι, (οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να ανακατεύονται στις διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα απ΄ αυτούς), τους βάζουν να κάνουν, εντελώς αναίτια, μαντάρα τους θαλάσσιους πλόες και -εν προεκτάσει- να βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία, επιτιθέμενοι σε αθώα εμπορικά πλοία που διέρχονται από την «γειτονιά» τους. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που μπορεί να επιφέρει κάθε πιθανή βύθιση ενός μεγάλου τάνκερ.
Βλέποντας και ακούγοντας, συχνότατα στην τηλεόραση, εκείνο το υστερικό νευρόσπαστο των Χούθι να βγαίνει και να απειλεί , κομπορρημονώντας, την παγκόσμιο κοινότητα, απορώ τί και γιατί περιμένουν οι Δυτικοί Στόλοι που περιπολούν στην περιοχή και δεν κάνουν μιά μικρή… «γιούργια» στην Υεμένη. Πιστεύω πως η απόβαση μερικών χιλιάδων, κατάλληλα εξοπλισμένων, κομάντος μπορούν ταχύτατα να αποκαταστήσουν την παγκόσμια τάξη, την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή, αλλά και να καταστείλουν την ανταρσία, αποκαθιστώντας την ομαλότητα στη χώρα.
Στ΄ αλήθεια τί περιμένουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου